Leute en vertier met koas en bier

Patrick Demarest

24/10/2021
Actua

VZW De Patio afdeling ’t Groot Hersberge organiseert in OC De Schouw op vrijdag 3 december ‘Leute en vertier met koas en bier’, een kaasavond waarvan de opbrengst integraal naar ’t Groot Hersberge in Torhout gaat.


Lichtervelde Vandaag ging langs bij ’t Groot Hersberge om meer te weten over de VZW. Het huis ligt verdoken in de Groenestraat 2 in Torhout. Witze Declercq, wonende in Lichtervelde, is er één van de opvoeders. Het is al snel duidelijk dat de opvoeders deze leefgroep begeleiden met hart en ziel.

‘Bij verontrustende opvoedingssituaties bieden wij niet-rechtstreeks toegankelijke hulp aan jongeren tussen 12 en 21 jaar. Dit wil zeggen dat ze hier terecht komen via de toegangspoort van jeugdhulp. In het verleden was het enkel toegankelijk voor jongens, maar sinds kort is het gemengd. In de dichte regio was er geen mogelijkheden tot opvang voor meisjes, wat wij nu wel verlenen. Er is plaats voor acht jongeren. We proberen zoveel mogelijk te streven naar gezelligheid, gebondenheid, back to basic. Soms werkt het op bepaalde vlakken niet in een gezin, met deze opvang proberen we de rust in het gezin te laten terugkeren. In dit proces worden ook de ouders betrokken.’


Daarnaast zijn er vier studio’s waar de jongere vanaf 16,5 jaar individueel kan wonen, deze staan bij de hoofdwoning waardoor er blijvend toezicht en steun is. Wanneer de jongere ouder is dan 18 kan er gekozen worden voor zelfstandig wonen, waarmee de begeleiding stopt.

‘We zijn een grote gezellige leefgroep. Twaalf personeelsleden, waarvan zeven opvoedkundigen, zorgen ervoor dat er elke dag, vierentwintig op vierentwintig uur iemand aanwezig is. Eén van de opvoeders brengt haar hond mee, er is een poes, gezellige ruimtes waar de jongeren samen kunnen zitten, of net apart als ze daar behoefte aan hebben. We geven hun tips mee om in het dagelijks leven te gebruiken.’


Met de leefgroep willen ze zich meer integreren in de buurt, zodat ze minder verdoken zitten. Zichzelf meer op de kaart zetten. Zo deden ze in de zomer een midzomerterras waarbij ze de buren uitnodigden, op zondag werken ze mee in De Goede herder, en het voetbalterrein werd opengezet voor het publiek. Met hulp van het lokaal bestuur van Torhout werden er nieuwe voetbal- en basketbaldoelen geplaatst.


‘De jongeren bij ons zijn niet anders dan andere jongeren,’ vertelt Witze, ‘ze hebben het alleen moeilijk in de thuissituatie en door hier een huiselijke sfeer te creëren, structuur te bieden en er te zijn voor de jongeren helpen we hen al een grote stap vooruit.’


Leute & vertier met koas & bier op vrijdag 3 december om 19 uur in OC De Schouw. Kaarten kosten 20 euro per persoon voor kaasbuffet, een consumptie en koffie en gebak. Voor wie geen kaas lust, is er een soepbar. Reserveren kan tot en met vrijdag 12 november via hilde.demunster@depatiovzw.be. De volledige opbrengst gaat naar de jongeren, om hen net zoals anderen alle kansen in de maatschappij te geven.