Voorstelling Lander Deweer

Jenka Watteny

12/03/2024
Cultuur

Donderdag 21 maart om 20 uur in OC De Schouw, komt Lander Deweer vertellen over zijn zoektocht naar sporen van Vincent Van Gogh in de Vlaamse Ardennen. Dit is een evenement georganiseerd door het Davidsfonds. 



Kaarten kosten 10 euro, Davidsfonds leden betalen 8 euro. Reserveren kan bij Geert Missinne via mail: geert.missinne@gmail.com of telefonisch: 0478 28 84 88. Betalen kan aan de deur of via overschrijving: BE37 4657 3511 4128. 

Lander Deweer (1985) is freelance reporter. Zijn verhalen verschijnen onder meer in Knack en wielertijdschrift Bahamontes. In 2017 werd hij door de Stichting voor Verhalende Journalistiek in Amsterdam verkozen tot Meesterverteller.

Of u bij Vincent van Gogh nu aan schilderijen in bruintinten of eerder aan exuberante kleuren denkt, het werk van de kunstenaar is alom bekend. Ook de getormenteerde ziel en turbulente levensloop van Van Gogh laten niemand onberoerd. Maar wist u dat Van Gogh in 1879 van de Borinage naar de Vlaamse Ardennen stapte, op weg naar een bijzondere ontmoeting met de protestantse dominee-kunstenaar Abraham van der Waeyen Pieterszen?

In het protestantse dorp Korsele, deel van het landelijke Horebeke, doet het verhaal al langer de ronde dat Vincent van Gogh hier zou zijn geweest. Lander Deweer, die woont en werkt in de Vlaamse Ardennen, ging op zoek naar de waarheid achter deze plattelandslegende. Al gauw bleek dat Van Gogh inderdaad in Horebeke was, en dat zijn ontmoeting met van der Waeyen Pieterszen van groot belang was voor de jonge Vincent, die zoekende was en op het punt stond voor het kunstenaarschap te kiezen. (Bron: Davidsfonds).