De amfibieën zijn goed op pad

Jenka Watteny

11/03/2024
Natuur

De paddentrek, of beter gezegd de amfibieëntrek, is een jaarlijks fenomeen dat zich in het vroege voorjaar voordoet als het warmer is dan 7 graden en vooral vochtig is. Vrijwilligers hebben meer dan 1500 padden en kikkers de straat over geholpen en meer dan 500 salamanders.

(Foto: Antoon Kyndt)

‘Dit jaar zijn er meer dan 70 mensen op pad voor de amfibieën in ons werkingsgebied!’ vertelt Dominique Bauwens, vrijwillige coördinator voor de paddenoverzetwerking van Natuurpunt De Torenvalk. “De amfibieëntrek is extreem vroeg begonnen dit jaar met het zachte en natte weer van februari, dat is ideaal amfibieën weer. Dat goede amfibieënweer zorgt er ook voor dat veel dieren op hetzelfde moment vertrekken. Vrijwilligers hebben meer dan 1500 padden en kikkers de straat over geholpen en meer dan 500 salamanders!” vertelt Dominique enthousiast. "De natte zomer van vorig jaar heeft zeker voor een boost in de amfibienummers gezorgd. Zie je zelf nog een pad, kikker of salamander de straat oversteken? Kijk goed naar het verkeer, wees veilig en help dan het diertje de straat over naar de richting dat hij kijkt."

Natuurpunt De Torenvalk houdt zich eraan aan alle vrijwilligers, meewerkende gemeenten en het regionaal landschap West-Vlaamse Hart te bedanken. Alle overzetresultaten kan je terugvinden ophttps://www.hylawerkgroep.be/paddenoverzet